הסכם גירושין – מי צריך את זה, ולמה לצפות?
החלטתם להתגרש, הזוגיות נגמרה. לא, זה באמת לא סופו של העולם. שאלו את חבריכם הגרושים. "לכל סיום יש התחלה חדשה, ותמיד הפרידה היא קשה", אמרו "בנזין". האמנם? תמיד הפרידה היא קשה? כן, מסתבר שכן, למתגרשים, גם לאלו שיזמו את המהלך, לפחות חלק מהפרידה תמיד קשה.
ומה קורה כשמעורבים ילדים בתרחיש? פה חוקי המשחק משתנים, גבירותיי ורבותי.
זוגות רבים כבר מבינים שאסור להם להשתמש בילדים כקלפי מיקוח או כאמצעי ניגוח בצד שמנגד, שהילדים שלהם, של שניהם, הם אלו שסובלים מההתנגחות – נזק שהם ייקחו אתם לכל חייהם. רוב הזוגות שמתגרשים מבינים שעדיפה דרך השלום על דרך המלחמה, והסכם גירושין מכבד והוגן הוא הפתרון הטוב ביותר לסיום קשר נישואין.
על מה מסכימים בהסכם גירושין?
לרוב, התהליך שזוג מתגרשים עובר, שבסופו יש להם הסכם גירושין רשמי שרק צריך את אישור בית הדין הרבני לפני קבלת הגט, הוא תהליך קצר יחסית – בדרך כלל עד חמש פגישות.
בתחילה, נבדקת נכונות המתגרשים להגיע להסכם. לאחר שביססנו את הנכונות וראינו שהתקשורת ביניהם מאפשרת את רמת השיח המתבקשת כדי להגיע להסכמות – אנחנו מתחילים לרדת לעומקם של דברים:
מהן הוצאות משק הבית כיום? אנחנו נכנסים לרזולוציות ברמה של דלק, מנקה וחוגים לילדים. לא מתוך חטטנות, רק מתוך הצורך להבין מהי רמת החיים לה רגילים הילדים. כך ניתן לקבוע את תשלום המזונות החודשי שישלם האב. תשלום המזונות מורכב ממספר אלמנטים (מדור והוצאת מחייה, ואינו כולל הוצאות חריגות). המחוקק קבע מינימום תשלום מזונות לילד שנמוך ממנו, ככלל, בית המשפט אינו מאשר.
במהלך עריכת ההסכם אנחנו לוקחים בחשבון את מצבם הכלכלי של האב והאם.
בהסכם הגירושין נקבע גם כיצד תתבצע חלוקת הרכוש, ומהו גבול המרחק(ברדיוס קילומטרי) אליו יוכלו כל אחד מההורים לעבור. גם כאן, ההתחשבות הראשונית היא בצרכי הילדים, בסביבה המוכרת להם, בקרבה לחברים, לבני משפחה אחרים ועוד.
המשמורת נקבעת אף היא בהסכם הגירושין, ומסכימים על הסדריי הראייה. זה המקום לבחור בחכמה, מתוך כלל השיקולים של טובת הילדים – וללא שום אינטרסים שמונעים מנקמה או הענשה: כולם מבינים את חשיבותם של שני ההורים בחיי הילדים. נלקחים בחשבון כל היתרונות מול המגבלות שעומדים בפני משמורת משותפת: אם התקשורת ביו ההורים מאפשרת זאת, ונשקלת אפשרות של מגורים בקרבת מקום – משמורת משותפת היא אופציה שכדאי לשאול לגביה את המגשר/ת. חשוב מאוד שלא להחליט על דבר משמעותי כל כך כמו משמורת או הסדרי ראייה לפני קבלת ייעוץ מקיף ואובייקטיבי, שרואה את טובתם של הילדים.
אשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא גירושין בהסכמה, הסכם גירושין, גישור משפחתי, גישור זוגי.